Automobilia

De geschiedenis van de modelautowinkels in Nederland begint omstreeks de jaren 80 van de vorige eeuw. Toen ontstonden er wat meer winkels. Jarenlang was het aanbod in ons Holland beperkt.

Modeltechniek in Apeldoorn was wel zo’n beetje de oudste en dateerde uit de jaren 70. Eigenaar Bob van Maaren verkocht voornamelijk modelauto’s aan de Markt 27 in Apeldoorn. Een ander adres was Intertoys den Uyl in Bussum met een grote wand modellen. Merkelenbach en Otten in Amsterdam. Daarnaast was er de befaamde modelautobeurs in Driebergen, georganiseerd door de Namac, de Nederlandse Algemene Miniatuurauto Club.

de winkel aan het Spaarne 10

Automobilia in Haarlem is sedert 1984 gevestigd geweest aan het Spaarne 10. Eigenaar René Boswinkel, die ook aan de wieg stond van het tijdschrift Modelauto, was al wat langer bezig met de import van o.a. kits van Franse auto’s en de winkel volgde. Het was jarenlang een van dè winkels in Nederland waar je kwam als modellenverzamelaar. In 2015 hield de winkel op met het bestaan en is online verder gegaan als Automonbilia Holland, gevestigd in Twello. Een paar jaar later stopte ook de online verkoop en is het bedrijf gesloten.